Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Dopune priopćenja od 22. ožujka 2012.

Nakon što je sudac istrage 22. ožujka 2012. odredio istražni zatvor protiv dvojce osumnjičenika za koje postoje osnove sumnje da su otuđili skulpturu "Kupačica" iz Daruvarskih toplica u Daruvaru, 23. ožujka 2012. u Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru provedene su dokazne radnje prvog ispitivanja osumnjičenika i to dvojice hrvatskih državljana (1958. i 1967.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo neprijavljivanje počinjenog kaznenog djela  iz čl. 300. st. 2. KZ-a i kazneno djelo prikrivanja iz čl. 236. KZ-a. (27. 3. 2012.)

Postoji osnova sumnje da osumnjičenici kao zaposlenici trgovačkog društva, koje je otkupilo od drugoosumnjičenika dijelove brončane skulpture "Kupačica"; unatoč obvezi propisanoj Zakonom o kaznenom postupku da prijave kazneno djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, u cilju da onemoguće otkrivanje počinjenog kaznenog djela i počinitelja; te znajući da navedeni dijelovi pripadaju otuđenoj skulpturi nisu o počinjenim kaznenim djelima i počinitelju izvijestili nadležna državna tijela. Provedeno je i ispitivanje hrvatskog državljanina (1985.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenje službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a jer je kao zaposlenik trgovačkog društva, koje je izvršilo otkup dijelova brončane skulpture, u račun za otkup upisao ime i prezime za koje je znao da ne odgovara osobi koja je robu predala.
Državno odvjetništvo je u odnosu na jednog osumnjičenika stavilo prijedlog za određivanje istražnog zatvora, dok je u odnosu na preostale osumnjičenike donijelo odluku o njihovom puštanju na slobodu. Budući da sudac istrage nije prihvatio prijedlog za određivanje istražnog zatvora, protiv tog rješenja državno odvjetništvo će izjaviti žalbu.
Nakon što se 23. ožujka 2012. hrvatski državljanin (1971.), koji je zajedno sa prvoosumnjičenikom u noći 14./15. ožujka 2012. iz Lječilišnog kompleksa "Daruvarske toplice" otuđio brončanu skulpturu "Kupačica", sam  prijavio u PU Bjelovarsko-bilogorsku, ovo državno odvjetništvo ga je ispitalo 24. ožujka 2012. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe iz čl. 217. st. 2. točka 3. KZ-a i kazneno djelo oštećenja, uništenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog ili prirodnog dobra iz čl. 325. st. 3. u vezi st. 1. i čl. 38. KZ-a.
Nakon ispitivanja, ovo je državno odvjetništvo stavilo prijedlog za određivanje istražnog zatvora, no sudac istrage je odbio taj prijedlog te će državno odvjetništvo protiv rješenja suca istrage izjaviti žalbu.