Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Određen istražni zatvor dvojici osumnjičenika zbog teške krađe skulpture "Kupačica"

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe iz čl. 217. st. 2. t. 3. Kaznenog zakona i kazneno djelo oštećenja, uništenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog ili prirodnog dobra iz čl. 325. st. 3. Kaznenog zakona, 22. ožujka su ispitana dvojica osumnjičenih hrvatskih državljana (1991. i 1978.), te im je, na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. (23. 3. 2012.)

Postoji osnov sumnje da su obojica osumnjičenika u dogovoru sa za sada NN osobom noću sa 14/15. ožujka 2012. iz Kupališnog perivoja Lječilišnog kompleksa "Daruvarske toplice" gdje je prvoosumnjičenik zajedno sa NN osobom iz ležišta kamenog postamenta izbacio lijevanu brončanu skulpturu "Kupačica", rad Antuna Augustinčića, vlasništvo trgovačkog društva Daruvarske toplice. Skuplturu su potom odvezli u Zagreb, izrezali je na više komada koje je drugoosumnjičenik prodao trgovačkom društvu.
Brončana skulptura "Kupačica", rad je hrvatskog umjetnika Antuna Augustinčića iz 1927. godine, a rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, kao sastavni dio Lječilišnog kompleksa Daruvarske toplice, stavljena je pod preventivnu zaštitu.
Počinjenjem kaznenog djela prouzročena je imovinska šteta u točno neutvrđenom iznosu, ali svakako većem od 30.000,00 kuna.