Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog teške krađe skulpture "Kupačica"

Nakon provedenih dokaznih radnji Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je podiglo pred Općinskim sudom u Bjelovaru optužnicu protiv ukupno šest osoba u predmetu teške krađe skulpture "Kupačica" iz Kupališnog perivoja Lječilišnog kompleksa "Daruvarske toplice". (5. 10. 2012.)

Protiv dvojice hrvatskih državljana (1991. i 1971.) podignuta je optužnica zbog počinjenja kaznenog djela teške krađe iz čl. 217. st. 2. t. 3. Kaznenog zakona i kaznenog djela oštećenja, uništenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog ili prirodnog dobra iz čl. 325. st. 3. KZ-a. Obojicu okrivljenika se tereti da su tijekom noći 14./15. ožujka 2012. došli u Kupališni perivoj Lječilišnog kompleksa ''Daruvarske toplice'' te; znajući da se radi o umjetničkom djelu kao i svjesni da time oštećuju kulturno dobro te pristajući na to; iz ležišta kamenog postamenta izbacili lijevanu brončanu skulpturu ''Kupačica'' (rad Antuna Augustinčića iz 1927. godine) vlasništvo TD Daruvarske Toplice, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvar. Potom su skulpturu odvezli u Zagreb gdje ju je prvookrivljenik izrezao na dijelove.
Prvookrivljenika se tereti da je izrezanu skulpturu predao hrvatskom državljaninu (1978.) koji ju je, znajući da je ukradena, prodao trgovačkom društvu koje se bavi otkupom sekundarnih sirovina, pri čemu si je zadržao dio novca dobivenog prodajom, dok je ostatak predao 21-godišnjem okrivljeniku koji je, prema ranijem dogovoru, novac podijelio sa 41-godišnjim okrivljenikom. Slijedom navedenog, hrvatskom državljaninu (1978.) se stavlja na teret kazneno djelo prikrivanja iz čl. 236. KZ-a.
Istom optužnicom se za počinjenje kaznenih djela tereti i troje zaposlenika trgovačkog društva koje je otkupilo otuđenu skulpturu, odnosno dvije osobe (1958. i 1967.) zbog  kaznenog djela prikrivanja iz čl. 236. KZ-a i kaznenog djela neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela iz čl. 300. st. 2. KZ-a. Tereti ih se da su 15. ožujka 2012. u Zagrebu, u prostorijama trgovačkog društva; nakon što je trećeokrivljeni pokazao petookrivljenom (1967.) dijelove izrezane skulpture navodeći kako ih želi prodati; a sa čim je on upoznao četvrtookrivljenicu (1958.), svjesni da se radi o otuđenim predmetima, odlučili otkupiti navedene dijelove. Nakon što je petookrivljenik 16. ožujka 2012. zaprimio okružnicu TD Daruvarske Toplice kojom se otkupne stanice sekundarnih sirovina obavještava o otuđenoj brončanoj skulpturi, sa njenim je sadržajem upoznao 54-godišnjakinju, te su; unatoč obvezi propisanoj Zakonom o kaznenom postupku da prijave kazneno djelo za koje se goni po službenoj dužnosti; u cilju da onemoguće otkrivanje počinjenog kaznenog djela i počinitelja, znajući da je navedena skulptura otuđena, donijeli odluku da se dijelovi brončane skulpture sakriju u prostorijama društva te da se o počinjenom kaznenom djelu i počinitelju ne izvijeste nadležna tijela.
Optužnica je podignuta i protiv zaposlenika (1985.) zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a koji je u račun za otkup u rubrici ''robu predao''; iako je znao da ti podaci ne odgovaraju istini; upisao podatke osobe koja robu nije prodala, nakon čega je račun ovjerio pečatom i potpisom.