Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću
Ispitano sedam osumnjičenika zbog izbjegavanja carinskog nadzora

U Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću su po primitku kaznene prijave PNUSKOK-a ispitani hrvatski državljanin (1957.) i šestero državljana Hrvatske i Bosne i Hercegovine (1969., 1984., 1954., 1957., 1982. i 1975.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo izbjegavanje carinskog nadzora iz čl. 257. u vezi čl. 52. KZ/11. (19. 3. 2015)

Postoji osnovana sumnja da je od 8. listopada 2014. do 21. studenog 2014; protivno zakonskim odredbama; prvoosumnjičenik (1969.) sa drugoosumnjičenikom (1957.) dogovorio isporuke najmanje 5620 šteka cigareta bez odgovarajućih markica koje je prvoosumnjičenik, u cilju daljnje prodaje u Republici Hrvatskoj, nabavljao od nepoznate osobe na području Zapadno-hercegovačke županije u Bosni i Hercegovini. Osnovano se sumnja da je potom, sukladno dogovoru, predavao ostalim osumnjičenicima koji su ih iz Bosne i Hercegovine prevozili osobnim vozilima marke Škoda Superb čeških registracijskih oznaka i marke VW Passat bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka u Republiku Hrvatsku preko međunarodnih cestovnih graničnih prijelaza, izbjegavajući pritom mjere carinskog nadzora. Osumnjičenici su ih zatim putem posrednika ili neposredno predavali drugoosumnjičeniku koji ih je preuzimao i skladištio radi dalje preprodaje.
Ovo državno odvjetništvo je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv svih ispitanih osumnjičenika zbog opasnosti od bijega, ometanja kaznenog postupka utjecajem na osumnjičenike koji nisu ispitani te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 1. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).