Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću
Priopćenje o utvrđivanju uzroka prometne nesreće kod tunela Krpani

U svezi prometne nesreće koja se dogodila 23. lipnja 2012. na autocesti A1 kod tunela Krpani odnosno prevrtanja autobusa čeških registarskih oznaka pri čemu je osam osoba smrtno stradalo dok su 44 osobe zadobile tjelesne ozljede provedene su potrebne radnje kako bi se utvrdili razlozi zbog kojih je došlo do skretanja autobusa s kolnika i prevrtanja. (29. 6. 2012.)
U cilju utvrđenja uzroka nesreće proveden je očevid nesreće te su ispitani svjedoci, a naloženo je i provođenje više dokaznih radnji (vještačenje tehničke ispravnosti vozila, prometno vještačenje, obdukcija tijela preminulih osoba i toksikološka analiza).
Iz provedenih dokaznih radnji i izvida proizlazi da je do prometne nesreće došlo na način da je autobus koji se kretao iz smjera Zagreba prema moru, skrenuo lijevo preko preticajne prometne trake te je bez ikakve reakcije vozača, skretanja ili kočenja, udario u metalnu ogradu i metalni stup.
Kako iz prikupljenih dokaza proizlazi da je autobusom u trenutku nesreće upravljao češki državljanin (1955.) koji je u istoj smrtno stradao, to se kazneni postupak ne može pokrenuti.