Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici
Podignut optužni prijedlog protiv tri osobe zbog nesavjesnog gospodarskog poslovanja i zlouporabe položaja i ovlasti

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je pred Općinskim sudom u Koprivnici optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana Z. Š. (1968.), D. M. (1950.) i D. Š. (1959.) zbog počinjenja kaznenog djela nesavjesnog gospodarskog poslovanja iz čl. 291. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a, kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. KZ-a te kaznenog djela poticanja na izvršenje kaznenog djela zlouporabe ovlasti i položaja iz čl. 337. st. 1. u svezi čl. 37. KZ-a. (1. 7. 2010.)

Okrivljenicima Z. Š. i D. M. stavlja se na teret da tijekom svibnja i lipnja 2007. godine u Koprivnici i to Z. Š. kao član Uprave, a D. M. kao predsjednik Uprave trgovačkog društva P., prilikom dogovora i odobrenja kredita drugom trgovačkom društvu, nisu postupali s pažnjom dobrog gospodarstvenika te ne brinući o imovinskim interesima društva P. drugom trgovačkom društvu na ime kredita odobrili isplatu iznosa od pet milijuna kuna, a u kojem je iznosu za P. i nastupila šteta. 
Okrivljenicima Z. Š. i D. Š. stavlja se na teret da su početkom travnja 2009. godine u Koprivnici, D. Š. kao predsjednik Uprave društva S., a Z. Š. kao predsjednik Uprave društva P. i član Nadzornog odbora društva S., znajući da je S. pred stečajem i da će svako opterećenje imovine umanjiti mogućnost namirenja vjerovnika S.; a sa ciljem da naknadno osiguraju povrat kredita od pet milijuna kuna; sklopili sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninama društva S., na koji način je umanjena vrijednost stečajne mase.