Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Kutini
Podnijet optužni prijedlog protiv 54-godišnjaka i pravne osobe zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju diskriminacije

Općinsko državno odvjetništvo u Kutini je podnijelo Prekršajnom sudu u Kutini optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina (1960.) i pravne osobe zbog počinjenja prekršaja iz članka 25. stavka 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije. (19. 2. 2014.)

U optužnom prijedlogu se okrivljeniku stavlja na teret da je u 10,15 sati 1. prosinca 2013. kao predsjednik političke stranke sa službene e-mail adrese stranke poslao na službenu e-mail adresu ravnateljice Spomen područja Jasenovac; a radi zastrašivanja te vrijeđanja nje zbog neslaganja s njenim uvjerenjem i djelovanjem kao ravnateljice te ustanove; poruku naslova "Vi širite četničku propagandu" i sadržaja koji je kod nje izazvao osjećaj nelagode kao i osobnog i profesionalnog poniženja potpisavši je svojim i imenom i prezimenom te funkcijom, uz dodatak "Za Dom Spremni!".
Naime, oštećena hrvatska državljanka (1962.) je podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenog hrvatskog državljanina (1960.) za kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavka 2. i 3. KZ-a. Protiv istog  osumnjičenika su kaznenu prijavu podnijele i tri udruge, i to za kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavka 2. i 3. KZ-a, počinjeno na štetu ravnateljice te kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. stavka 4. KZ-a, a sve vezano za e-mail kojeg je osumnjičenik kao predsjednik političke stranke 1. prosinca 2013. poslao ravnateljici Spomen područja Jasenovac.
Općinsko državno odvjetništvo u Kutini je nakon provedenih izvida 4. veljače 2013. odbacilo obje kaznene prijave jer je ocijenjeno da iz sadržaja poruke ne proizlaze objektivna obilježja prijavljenih kaznenih djela prijetnje i javnog poticanja na nasilje i mržnju već prekršaja. Slijedom navedenog, ovo je državno odvjetništvo protiv okrivljenika kao odgovorne osobe i političke stranke kao pravne osobe podnijelo gore opisani optužni prijedlog.
Istovremeno su u tijeku izvidi radi otkrivanja identiteta pošiljatelja e-maila sa slikom stiliziranog puščanog zrna u letu dostavljenog ravnateljici Spomen područja Jasenovac i petorici djelatnika ove ustanove zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavka 2. i 3. Kaznenog zakona.