Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću
Podignuta optužnicu protiv dvije osobe zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je 3. siječnja 2014. podiglo optužnicu protiv hrvatskih državljana (1960. i 1958.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u vezi st. 1. t. 2. Kaznenog zakona. (16. 1. 2014.)
Optužnicom se prvookrivljenika tereti da je kao direktor trgovačkog društva R. i drugookrivljenik kao direktor trgovačkog društva J., u drugoj polovici 2003. godine i do 13. siječnja 2004. u Metkoviću; u cilju da za trgovačko društvo J. pribave nepripadnu imovinsku korist; dogovorili da će društvo R. prodati nekretnine turističkog naselja u Kleku u svom vlasništvu trgovačkom društvu J. po cijeni znatno nižoj od tržišne, kao i objekte i zemljišta koja nisu bila predmetom oglašenog pozivnog natječaja za prikupljanje ponuda za prodaju nekretnina društva R. od 24. lipnja 2003.
Tereti ih se da su 13. listopada 2003. sklopili ugovor o kupoprodaji nekretnina kojima društvo R. prodaje nekretnine društvo J. za iznos od 4,444.444,00 kuna, znajući da je prethodno vrijednost tih nekretnina po vještaku građevinske struke procijenjena na iznos 31,074.902,00 kuna.
Ujedno, tereti ih se da su u čl. 4. Ugovora unijeli obvezu trgovačkog društva J. za isplatiti jednoj financijskoj organizaciji umjesto trgovačkog društva R. iznos utvrđen pravomoćnom i ovršnom presudom, ukoliko ovaj bude obvezan isto isplatiti, te da se ista ugovorna odredba smatra izjavom o preuzimanju potencijalnog duga, znajući da ova izjava o preuzimanju duga, zbog neobavještavanja i prihvaćanja istog od vjerovnika trgovačkog društva R., financijske organizacije nema učinak preuzimanja duga, niti ista može sudskim putem tražiti naplatu duga od trgovačkog društva J. Tereti ih se da su 13. siječnja 2004. u Metkoviću; u istom cilju; sklopili aneks kupoprodajnog ugovora kojim se prodaji dijela turističkog naselja pridodaju kao prodane tri zemljišne čestice i na njima izgrađeni objekt bez promjene kupoprodajne cijene, iako iste nisu niti bile predmetom pozivnog natječaja za prikupljanje ponuda za prodaju nekretnina društva R., čime je sve društvo J. na razlici prodajne cijene i stvarne vrijednosti nekretnina te vrijednosti prodanih, a ne procijenjenih nekretnina, stekao imovinsku korist u iznosu 42,592.910,00 kuna.