Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Našicama
Podnijet istražni zahtjev protiv 61-godišnjaka i trgovačkog društva zbog protupravne eksploatacije rudnog blaga

Općinsko državno odvjetništvo u Našicama podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1949.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protupravne eksploatacije rudnog blaga iz čl. 261.a st. 1. i 3. Kaznenog zakona i trgovačkog društva zbog kaznenog djela protupravne eksploatacije rudnog blaga iz čl. 261.a st. 1. i 3. KZ-a u vezi s čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (17. 3. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da je 61-godišnjak kao direktor u trgovačkom društvu od travnja 2006. do veljače 2009. godine postupao suprotno odredbi čl. 30. st. 1. Zakona o rudarstvu, a u namjeri da navedenom trgovačkom društvu pribavi nepripadnu imovinsku korist. Naime, iako svjestan da mu je rješenjem nadležnog tijela državne uprave odobreno izvođenje rudarskih radova samo unutar granica određenih Glavnim rudarskim projektom, osnovano se sumnja da je naložio iskop i preradu mineralne sirovine izvan navedenih granica otkopavanja, pa su tako u navedenom razdoblju djelatnici društva iskopali 1.730.513 kubnih metara kamena bazalta čime je osumnjičenom trgovačkom društvu na štetu Republike Hrvatske pribavljena nepripadna imovinska korist u iznosu od oko 51.000.000,00 kuna.
Ujedno, istražnom je sucu predloženo donošenje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom osumnjičenog trgovačkog društva radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi stečene djelom.