Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Našicama
Podignuta optužnica protiv troje okrivljenika zbog više kaznenih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Našicama je podiglo pred Općinskim sudom u Našicama optužnicu protiv troje hrvatskih državljana zbog počinjenja više kaznenih djela, i to protiv prvookrivljene (1967.) zbog sedam kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja krivotvorenjem novca iz čl. 274. st. 1. KZ-a i jednog kaznenog djela protiv imovine utajom iz čl. 220. st. 1. i 4. KZ-a; protiv drugookrivljenog (1969.) zbog pet kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja krivotvorenjem novca iz čl. 274. st. 1. KZ-a i protiv trećeokrivljene (1976.) zbog četiri kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja krivotvorenjem novca iz čl. 274. st. 1. KZ-a. (24. 4. 2012.)

Okrivljenima je stavljeno na teret da su tijekom 2011. godine, sukladno prethodnom dogovoru, a nakon što je drugookrivljeni u Đakovu kopiranjem na kućnom pisaču nepoznate marke izrađivao krivotvorene novčanice nominalne vrijednosti 1.000 kuna; prvookrivljena i trećeokrivljena u 30-ak gradova diljem Hrvatske kupovale raznu trgovačku robu koju su plaćali tim izrađenim novčanicama. Time su si pribavili nepripadnu imovinsku korist, i to prvih dvoje okrivljenika u iznosu od 48.000,00 kuna, a trećeokrivljena u iznosu od 21.000,00 kuna.
Predložili smo produljenje istražnog zatvora protiv prvo dvoje okrivljenih zbog opasnosti od ponavljanja djela, a protiv prvookrivljene i zbog opasnosti od bijega te produljenje mjere opreza zabrane napuštanja boravišta i oduzimanjem putne isprave prema trećeokrivljenoj.