Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu
Donijet obavezni prekršajni nalog protiv 48-godišnjaka

Povodom više tekstova objavljenih u sredstvima javnog priopćavanja i u njima objavljene sumnje u nezakonitosti u postupanju hrvatskog državljanina (1968.), Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu je; nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i po primitku dokumentacije 3. lipnja 2016.; utvrdilo kako je 48-godišnjak ispunjavao sve formalne uvjete za dobivanje stambenog kredita kao i ustup građevinskog zemljišta za izgradnju obiteljske kuće na području grada Samobora. (13. 6. 2016.)

Tijekom provedenog postupka je utvrđeno kako 48-godišnjak nije postupio sukladno ugovornim obvezama iz Ugovora o stambenom kreditu kao i Ugovora o ustupanju građevinskog zemljišta što ne predstavlja kazneno djelo. Kršenje navedenih ugovornih obveza daje mogućnost ugovornim stranama (Ministarstvo branitelja, Grad Samobor i Hrvatska poštanska banka) pokretanja odgovarajućih postupaka u cilju raskida navedenih ugovora i povrata danih činidbi. 

Budući da je tijekom istraživanja utvrđeno počinjenje prekršaja iz članka 16. stavak 1. točka 4. u svezi čl. 10. st. 1. Zakona o prebivalištu; a vezano za neistinitu prijavu okrivljenikova prebivališta na adresi u Samoboru; Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu je 10. lipnja 2016. uručilo okrivljenom 48-godišnjaku obavezni prekršajni nalog na koji on ima pravo prigovora.