Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu
U tijeku dokazne radnje povodom kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu započelo je s provođenjem dokaznih radnji povodom kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija podnijete protiv 64-godišnjeg hrvatskog državljanina i trgovačkog društva u kojem je 64-godišnjak odgovorna osoba zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela pogodovanja vjerovnika iz članka 250. stavak 1. Kaznenog zakona. (17. 11. 2016.)

Postoji osnova sumnje da je 64-godišnjak od svibnja 2011. do lipnja 2013. godine, kao odgovorna osoba osumnjičenog trgovačkog društva; iako svjestan da je žiro račun tog trgovačkog društva u neprekidnoj blokadi od svibnja 2011. godine zbog nepodmirenih potraživanja vjerovniku Ministarstvu financija (Poreznoj upravi, u iznosu od 4.979.655,17 kuna), s ciljem da onemogući naplatu vjerovnika tog trgovačkog društva koji imaju prioritet prema očevidniku o redoslijedu naplate Financijske agencije; s drugim trgovačkim društvom (u kojem je također odgovorna osoba) sačinio ugovor o poslovnoj suradnji između navedenih trgovačkih društava.
Prema tom ugovoru troškove poslovanja osumnjičenog trgovačkog društva koje je u blokadi snosi drugo trgovačko društvo u kojem je direktor, nakon čega je to drugo trgovačko društvo sredstva iz ugovora o okvirnom kreditu i dva aneksa tom ugovoru; a protivno odredbama navedenog ugovora i aneksa prema kojima je novčana sredstva trebalo uplatiti na žiro račun  osumnjičenog trgovačkog društva; plaćalo ih odabranim vjerovnicima osumnjičenog trgovačkog društva i to putem cesija i kompenzacija u ukupnom iznosu od 7.509.669,56 kuna.

Opisanim je onemogućeno podmirenje tražbina vjerovnicima osumnjičenog trgovačkog društva koje su imale pravo prvenstva u naplati, i to Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi u iznosu od 4.979.655,17 kuna kao i četirima trgovačkim društvima u ukupnom iznosu od 2.530.014,39 kuna.