Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Ispitani osumnjičenici i podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora

U Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku su, po primitku kaznene prijave Policijske uprave osječko-baranjske, ispitana trojica hrvatskih državljana (1976., 1978. i 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iznude iz čl. 243. st. 4. u vezi sa st. 1. i 3. KZ/11 te je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. (5. 6. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da je trećeoosumnjičenik od 17. lipnja 2005. do lipnja 2010. u Gorici Valpovačkoj; u nakani protupravnog stjecanja znatne imovinske koristi; s vidljivo istaknutim pištoljem i uz prijetnje prebijanjem i ubojstvom, prisilio oštećenika (1970.) na potpisivanje izjave da mu je dužan 15.000,00 EUR-a te plaćanje mjesečnih kamata u iznosu od deset posto, na što je oštećenik u strahu za svoj život i sigurnost pristao i isplatio mu nekoliko desetaka tisuća kuna.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik od lipnja 2010. do 4. lipnja 2014. u istom mjestu i prema istom oštećeniku; u nakani protupravnog stjecanja znatne imovinske koristi; a nakon što ih je trećeosumnjičenik doveo u kuću oštećenika, predočili  da su od trećeosumnjičenika preuzeli potraživanje prema njemu, iako su znali da ono stvarno ne postoji, te ga uz prijetnju ubojstvom prisilili na nastavak plaćanja mjesečnih kamata zbog čega im je oštećenik u strahu za svoj život i sigurnost isplatio više desetaka tisuća kuna.