Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Ispitano dvoje osumnjičenika i predloženo istraživanje istražnog zatvora

Nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja provedenog u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Osijeku, Policijska uprava osječko-baranjska podnijela je Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana (1965. i 1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 1. KZ/11, krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. i 2. KZ/11 i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 1. u svezi s člankom 38. KZ/11. (14. 4. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik od studenog 2015. do 10. travnja 2016. u Donjem Miholjcu, kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva iz Donjeg Miholjca; u nakani da sebi i više trgovačkih društva pribavi nepripadnu imovinsku korist na štetu trgovačkog društva iz Donjeg Miholjca; u više navrata dozvolio zbrinjavanje opasnog otpada na odlagalištu tog trgovačkog društva, za koje zbrinjavanje to društvo nema dozvolu te ovjerio neistinite prateće listove koje su predmetna trgovačka društva izdala za taj otpad, pribavivši tako za sada točno neutvrđeni iznos protupravne imovinske koristi.
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik u isto vrijeme i u istom svojstvu; u nakani da sebi i drugoosumnjičeniku pribavi nepripadnu imovinsku korist na štetu trgovačkog društva iz Donjeg Miholjca; uz pomoć i posredovanje drugoosumnjičenika, u više navrata dogovarao izvođenje radova i obavljanje usluga za trgovačko društvo iz Donjeg Miholjca. Za te su radove i usluge više trgovačkih društva, s kojima je drugoosumnjičenik vlasnički i interesno povezan, fakturirale veću cijenu od stvarne, da bi nakon što je trgovačko društvo iz Donjeg Miholjca obavilo plaćanje po uvećanim fakturama, drugoosumnjičenik preuzeo razliku više plaćenog novca od najmanje 85.720,00 kuna i dijelio ju s prvoosumnjičenikom.
Osumnjičenici su uhićeni i ispitani u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, a sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv obojice osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.