Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Nepravomoćno osuđeni na kazne zatvora

Povodom optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku, Općinski sud u Osijeku je nakon održane rasprave donio nepravomoćnu presudu kojom je devetero hrvatskih državljana (1958., 1961., 1962., 1973., 1960., 1980., 1953., 1954. i 1973.) proglasio krivim zbog više kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 1. i 2. KZ/97, te više kaznenih djela pomaganja u prijevari u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 1. i 2. KZ/97 uz primjenu članka 38. KZ/97 te im izrekao zatvorske kazne u rasponu od jedne godine do četiri godine i šest mjeseci. (11. 11. 2015.)

Prvookrivljenik, drugookrivljenica i trećeokrivljenik su proglašeni krivima da su u od 5. rujna 2008. do 10. prosinca 2008., u Osijeku, Zagrebu, Pleternici, Makarskoj, Garešničkom Brestovcu, Matuljima, Biogradu, Vinkovcima, Valbandonu i Malinskoj kao odgovorne osobe trgovačkog društva iz Osijeka; u cilju stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za to trgovačko društvo; znajući da ono nema dovoljno novčanih sredstava, u 15 navrata uzimali raznu robu od različitih trgovačkih društava koju potom prema unaprijed stvorenoj namjeri nisu platili, oštetivši tako 15 trgovačkih društava sa sjedištima u Republici Hrvatskoj za ukupno 1,5 milijuna kuna. Četvrtookrivljenik, petookrivljenik, šestookrivljenik, sedmookrivljenik, osmookrivljenik i devetookrivljenik su proglašeni krivima što su pomogli prvookrivljeniku, drugookrivljenoj i trećeokrivljeniku prilikom počinjenja navedenih kaznenih djela uzimanjem robe od spomenutih trgovačkih društava.
Oštećenicima je dosuđen imovinskopravni zahtjev, a okrivljenici su obvezani solidarno nadoknaditi im pričinjenu štetu.

Protiv navedene presude Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku neće podnositi žalbu jer izrečene kazne smatra primjerenim težini počinjenih kaznenih djela i njihovoj kaznenopravnoj odgovornosti.