Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Dopuna priopćenja od 29. veljače 2016. – doneseno rješenje o proširenju istrage

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola donijelo je rješenje o proširenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1969., 1967.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti teškim kaznenim djelom protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 3. i 4. Kaznenog zakona u svezi s čl. 215. st. 2. i 3. Kaznenog zakona. (4. 8. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da osumnjičenici 16. studenog 2015. u Zatvoru u Puli-Pola, i to 47-godišnjak kao voditelj odjela osiguranja; nakon što je prema jednom zatvoreniku naredio posebnu mjeru održavanja reda i sigurnosti smještaj u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari; a 49-godišnjak kao samostalni nadzornik pravosudne policije (dežurni), nakon smještaja istog zatvorenika u tu prostoriju; protivno odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora, iako svjesni i znajući da se uz posebnu mjeru smještaja zatvorenika u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari, obvezno izvršava i mjera pojačanog nadzora (češće motrenje zatvorenika tijekom obavljanja dnevnih aktivnosti i noću); olako držeći da do štetnih posljedica neće doći, nisu naredili i mjeru "pojačani nadzor" odnosno nisu odredili i rasporedili službenika odjela osiguranja na video nadzor.
Osnovano se sumnja da tog zatvorenika smještenog u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari; a u kojoj se nalazi kamera koja prikazuje stanje u prostoriji na zaslonu računala koje se nalazi u prostoriji do ureda dežurnog u zatvoru; nije nadgledao službenik odjela osiguranja. Uslijed toga nije pravodobno uočeno da je zatvorenik tijekom boravka u navedenoj prostoriji iz odjeće izvukao upaljač i njime zapalio izolacijsku oblogu prostorije načinjenu od spužve presvučene umjetnom kožom. Požar se brzo proširio prostorijom te se dim iz prostorije proširio na hodnik u prizemlju zatvora, a ugasili su ga vatrogasci. Zbog požara su bili ugroženi životi i zdravlje djelatnika zatvora i zatvorenika te je postojala opasnost da se požar proširi i na ostale dijelove zgrade zatvora. Zatvorenik koji je izazvao požar preminuo je u posebno osiguranoj prostoriji bez opasnih stvari uslijed otrovanja ugljikovim monoksidom.