Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola
Ispitana dvojica osumnjičenika i donesena rješenja o provođenju istrage

Nakon što je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio kaznenu prijavu protiv hrvatskog državljanina (1960.), Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je 25. kolovoza 2016. provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika te donijelo rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje jednog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 1. i 6. Kaznenog zakona te dva kaznena djela neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama iz čl. 190. st. 1. i 2. KZ-a. (2. 9. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je 56-godišnjak 23. ožujka 2016.; protivno uvjetima iz Zakona o lijekovima i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a u cilju dobave tvari za povećanje mase droge heroin; spremio u osobno vozilo dvije PVC vreće sadržaja mješavine lijeka paracetamola i kofeina (ukupno 46,95 kilograma) te uputio žensku osobu da tu tvar preveze preko granične crte što je ona i učinila. Osnovano se sumnja da je 6. svibnja 2016. u općini Medulin; protivno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga; dvojici hrvatskih državljana neovlašteno prodao za sada neutvrđenu veću količinu droge heroin koju su ta dvojica izmiješali sa smjesom paracetamola i tako dobili ukupnu masu droge heroin u količini od 2137,33 grama. Ujedno, osnovano se sumnja da je 56-godišnjak 23. kolovoza 2016. na graničnom prijelazu Kaštel; protivno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, a u cilju daljnje neovlaštene prodaje; u osobnom vozilu imao paket (bruto težine 510 grama droge heroin) koji je tijekom granične kontrole gurnuo policijskoj službenici granične policije u ruke te se udaljio, a tom je prilikom u osobnom vozilu imao još devet paketa droge heroin (bruto težine 4622 grama).

Sucu istrage Županijskog suda u Puli-Pola podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 56-godišnjeg okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. ZKP-a) koji je sudac istrage prihvatio bez mogućnosti jamstva.

 

Nakon što je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio kaznenu prijavu protiv hrvatskog državljanina (1949.), Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je 31. kolovoza 2016. provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika te donijelo rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje jednog kaznenog djela pomaganja u neovlaštenoj proizvodnji i prometa drogama iz čl. 190. st. 1. i 6. Kaznenog zakona u svezi sa čl. 38. KZ-a i jednog kaznenog djela neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama iz čl. 190. st. 1. i 2. KZ-a.

Postoji osnovana sumnja da je 67-godišnjak 25. travnja 2016; protivno uvjetima iz Zakona o lijekovima i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a u cilju dobave tvari za povećanje mase droge heroin; kako bi pomogao drugoj osobi da pribavi takve tvari te da miješanjem droge heroin i lijeka paracetamol poveća masu droge heroin namijenjenu za daljnju neovlaštenu prodaju, od nepoznate osobe preuzeo neutvrđenu veću količinu lijeka paracetamol koji je zajedno s osobom kojoj je tvar bila namijenjena spremio u vreće te potom u prtljažni prostor njegovog osobnog automobila. Osnovano se sumnja da je tim automobilom tu tvar prevezao do Pule gdje ju je ponovno preuzeo krajnji korisnik. Postoji osnovana sumnja i da je 30. kolovoza 2016. u Puli; protivno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, a u cilju daljnje neovlaštene prodaje; imao jedan omot s više PVC vrećica (ukupno bruto težine 1006 grama) sa sadržajem droge heroin.

Sucu istrage Županijskog suda u Puli-Pola podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 67-godišnjeg okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. ZKP-a) koji je sudac istrage prihvatio rješenjem uz novčano jamstvo. Općinsko državno odvjetništvo je; u odnosu na jamstvo; uložilo žalbu na navedeno rješenje suca istrage.