Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Određen istražni zatvor protiv trojice osumnjičenika zbog iznuda

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave nadležne policijske uprave protiv trojice hrvatskih državljana (1977., 1984. i 1979.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv imovine iznudom iz čl. 243. st. 1., 3. i 4. Kaznenog zakona, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika te predložilo određivanje istražnog zatvora. (15. 7. 2013.)
Postoji osnova sumnje da su trojica osumnjičenika od 22. lipnja do 13. srpnja 2013. u Rijeci, u nakani da se domognu novca; zaposleni kao zaštitari osiguravateljske tvrtke iz Rijeke i tako upoznati sa prometom u ugostiteljskom objektu u vlasništvu oštećenika; uporabom sile i uz prijetnju nožem, zatražili od njega određeni novčani iznos, a nakon što im ga je on, u strahu za vlastiti život i predao, nastavili mu upućivati prijetnje te da o svemu nikome ništa ne govori. Ujedno, postoji osnova sumnje da su prva dvojica osumnjičenika u istoj namjeri, od 1. do 12. srpnja 2013. u Krku, znajući da oštećeni nema dozvolu za rad, zatražili da im za nesmetano obavljanje posla plati određeni novčani iznos istovremeno mu prijeteći pa je oštećenik u strahu za svoj život isplatio traženi novac.
Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci je na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci odredio istražni zatvor protiv trojice osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.