Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv L. M. i trgovačkog društva zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je 27. svibnja, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv L. M. (1961.) i trgovačkog društva iz Rijeke zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 4. i st. 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 287. KZ-a a sve u svezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (28. 5. 2010.)
Okrivljenika i okrivljeno trgovačko društvo se tereti da su nepravilnim evidentiranjem prihoda iz jedne od osnovnih registriranih djelatnosti društva umanjili prikaz realne dobiti u knjigovodstvenoj dokumentaciji, a potom isto unijeli i u godišnje, odnosno periodične prijave poreza na dodanu vrijednost, čime su bitno otežali preglednost poslovanja i kretanja imovinskog stanja okrivljenog trgovačkog društva. Time su uskratili dužne obveze prema državnom proračunu s osnove poreza na dodanu vrijednost, a okoristili trgovačko društvo za iznos od 568.309,77 kuna.