Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sesvetama
Podignuta optužnica protiv 43-godišnjaka zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Sesvetama je podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1970.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi stavka 1. alineja 4. Kaznenog zakona/97. (5. 11. 2013.)
Optužnicom se okrivljenika tereti da je od 28. veljače 2007. do 30. travnja 2009., kao direktor i odgovorna osoba jednog trgovačkog društva, u mjesečnim poreznim prijavama, kao i konačnim prijavama poreza za razdoblje poslovanja tijekom 2007. i 2008. godine, te u knjizi ulaznih i izlaznih računa trgovačkog društva neosnovano odbijao pretporez temeljem ulaznih računa ispostavljenih od više trgovačkih društava, iako je bio svjestan da stvarne isporuke roba, dobara i usluga deklariranih u računima od navedenih trgovačkih društava nije bilo.
Ujedno, tereti ga se da je tijekom 2007. i 2008. godine neosnovano umanjio obvezu poreza na dodanu vrijednost tako što je umanjivao ostvareni promet maloprodaje na kontu 1202-virman.
Na opisane načine okrivljenik je, temeljem neosnovano odbijenog pretporeza i neosnovanog smanjenja obveze poreza na dodanu vrijednost u maloprodaji, u ukupnom iznosu od 27,723.729,13 kuna pribavio nepripadnu imovinsku dobit tom trgovačkom društvu, i ujedno neplaćanjem dužnog poreza na dodanu vrijednost u navedenom iznosu oštetio proračun Republike Hrvatske.
U optužnici je, uz predloženu kaznu, predloženo i oduzimanje imovinske koristi od tog trgovačkog društva u iznosu od 27,723.729,13 kuna, dok je Republika Hrvatska po građansko-upravnom odjelu ovog državnog odvjetništva, u istom iznosu postavila imovinsko-pravni zahtjev prema okrivljeniku.