Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnijet istražni zahtjev protiv 49-godišnjaka zbog prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku istražni zahtjev protiv 49-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 2. i 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 312. st. 2. Kaznenog zakona. (14. 1. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da je 49-godišnjak od veljače do listopada 2008. godine u Šibeniku, kao odgovorna osoba u tri tvrtke; koristeći se obavljanjem knjigovodstvenih usluga tim tvrtkama od strane njegove tvrtke i knjigovodstvenog obrta u vlasništvu njegove supruge; a u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju pravnu osobu, lažno prikazivao činjenice drugim odgovornim osobama oštećene tvrtke te ih dovodio u zabludu i navodio da na štetu svoje i tuđe imovine nešto učine pri čemu je u poslovanju uporabio i neistinite poslovne isprave. Osnovano se sumnja da je takvim postupanjem pribavio protupravnu imovinsku korist za svoju pravnu osobu od oko 2.500.000,00 kuna, te za drugu pravnu osobu kojoj je opisanim postupanjem postao jedini vlasnik i to u iznosu od oko 2.600.000,00 kuna.
Istražni zahtjev je podnijet i protiv dvije pravne osobe kojima je osumnjičenik direktor i vlasnik, a zbog osnovane sumnje na počinjenje istih kaznenih djela.
Protiv osumnjičenika je predloženo određivanje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. toč. 2. i 3. ZKP-a.