Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Privedena i ispitana trojica osumnjičenika

U Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku su 7. prosinca 2016. privedena trojica  hrvatskih državljana, i to osumnjičeni 40-godišnjak zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela krađe iz čl. 228. st. 3. i čl. 228. st. 1., dva kaznena djela teške krađe iz čl. 229. st. 1. toč. 1., kaznena djela krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. i čl. 278. st. 3. te kazneno djelo prijevare iz čl. 236. st. 1 KZ/11; osumnjičeni 38-godišnjak zbog osnovane sumnje da je počinio  kaznena djela krađe iz čl. 228. st. 3. i čl. 228. st. 1. KZ/11i trećeosumnjičeni 34-godišnjak zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe iz čl. 229. st. 1. toč. 1., krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 3. i kazneno djelo pomaganja u prijevari iz čl. 236. st. 1. u vezi s čl. 38. KZ/11. (9. 12. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su prva dvojica osumnjičenika; zajedno i dogovorno; noću 24./25. kolovoza 2016. u Sovlju otuđili gumeni brod s vanbrodskim motorom marke Envinrude u vrijednosti od 70.000,00 kuna odnosno da su slomili bravu motora s odvijačem i stavili ga u pogon te odvezli u Pirovac gdje su ga uz pomoć nepoznate osobe izvukli iz mora i pohranili u prvoosumnjičenikovoj garaži. Osnovano se sumnja da su 28. studenog 2016. u Šibeniku otuđili dostavno vozilo marke Volkswagen Caddy i stavili ga u pogon ključem koji je bio u bravi te ga odvezli u Pirovac i parkirali te odbacili registarske pločice oštetivši vlasnika za iznos od 40.000,00 kuna.
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik od 12. do 14. rujna 2016. u Murteru podesnim alatom otvorio zaključani automobil marke VW Golf 1,9 TDI u vlasništvu austrijskog državljanina te ga stavio u pogon i odvezao u Pirovac, a narednih je dana s njega skinuo rezervne dijelove i uporabio ih za sklapanje drugog vozila iste marke. Dijelove na kojima je bio vidljiv broj šasije ispilio je, a potom je karoseriju vozila prepilio na dva dijela i sakrio ih u svom dvorištu oštetivši vlasnika za 19.000,00 kuna.
Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik 5./6. listopada u Zadru otuđili vozilo marke VW Golf bez registarskih oznaka odnosno podesnim su alatom provalili u vozilo, iščupali kontakt bravu te spajanjem žica stavili vozilo u pogon i postavili registarske pločice koje su pripadale drugom vozilu iste marke u vlasništvu građanina koji je prethodnog dana dovezao svoje vozilo kod prvoosumnjičenika radi popravka oštećenja nastalih u prometnoj nesreći. Prvoosumnjičenik je potom lažno uvjerio građanina da je otuđeno vozilo uvezeno iz inozemstva radi dijelova koje će on iskoristiti za popravak njegovog vozila te da se brava volana i vrata vraćaju u inozemstvo, a da vozilo može preuzeti nakon preinaka preinaka u dokumentaciji vozila što mu je oštećenik povjerovao. Potom su prva dvojica osumnjičenika odvezli otuđeno vozilo na područje Splita gdje nepoznata osoba izbrusila originalni broj šasije i ukucala broj šasije s oštećenikova vozila nakon čega su takvo vozilo odvezli u Pirovac i u njega prebacili dijelove s razbijenog vozila u oštećenikovu vlasništvu (oštećenik im je za te radove platio 1.500,00 eura).

Nakon ispitivanja osumnjičenika, zamjenica općinske državne odvjetnice je podnijela sucu istrage prijedlog da se prvoj dvojici osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od  ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a) koji je sudac istrage prihvatio i odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.