Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Određen istražni zatvor protiv 36-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je povodom kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke započelo istraživanje protiv hrvatskog državljanina (1979.) zbog postojanja osnovane sumnje da je na štetu najmanje trinaest osoba sa područja Siska, Kutine i Petrinje počinio produljeno kazneno djelo prijevare iz članka 236. stavka 1. u svezi članka 52. Kaznenog zakona. (6. 5. 2015.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od 4. veljače do 28. travnja 2015. na području Siska; u cilju da si pribavi nepripadnu korist; većem broju osoba lažno predočio da će ih zaposliti preko austrijske agencije kao njegovatelje starijih i nemoćnih osoba u Grazu uz mjesečni prihod od 1.050,00 eura. Osnovano se sumnja da je u navedenu svrhu od oštećenika unaprijed tražio presliku osobne dokumentacije te iznos od 250 do 750 eura po osobi navodeći da je taj novac potreban za pribavljanje uvjerenja o položenom tečaju za njegovatelje. Kada su mu oštećenici povjerovali i predali traženi novac te prema dogovoru s okrivljenikom 28. travnja 2015. autobusom otputovali iz Zagreba, dolaskom u Graz su utvrdili da ne postoje osobe koje su ih trebale dočekati, niti dogovorena radna mjesta. Nakon toga okrivljenik im se više nije javljao, a dobiveni novac je zadržao za sebe pri čemu se opisanim postupanjem nepripadno okoristio za najmanje 38.329,50 kuna
Okrivljenik je ispitan te je sudac istrage Županijskog suda u Sisku odredio istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.