Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika i pravne osobe zbog prijevare u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je podiglo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1965., 1965. i 1961.) kao odgovornih osoba u pravnoj osobi i protiv pravne osobe sa sjedištem u Zadru, zbog počinjenja kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 1. i 2. Kaznenog zakona te, u odnosu na pravnu osobu, u svezi sa čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kazneno djelo. (26. 9. 2013.)
Okrivljenike se tereti da su kao vlasnici i članovi uprave u trgovačkom društvu iz Zadra tijekom 2011. godine u Sisku; po prethodnom dogovoru, a radi stjecanja protupravne imovinske koristi za svoje trgovačko društvo; iskoristivši poznanstvo sa direktorom trgovačkog društva iz Siska, predložili poslovnu suradnju (isporuka veće količine dizelskog goriva). Oštećeni direktor društva iz Siska je, nakon dobivanja garancije odnosno ovjerene bianco zadužnice, pristao te isporučio zadarskom društvu gorivo koje je uredno plaćeno. Nakon toga okrivljenici su ponovno naručili znatno veće količine goriva u ukupnoj vrijednosti od 920.951,07 kuna, no nisu ga platili obećavajući svakodnevno plaćanje iako su znali da to neće učiniti radi ranije preuzetih zaduženja.
Potom su s oštećenim zaključili Ugovor o međusobnim pravima i obvezama obvezavši se platiti cjelokupno potraživanje i predavši mu ponovo ovjerenu bianco zadužnicu kao garanciju plaćanja te potom višekratno usmeno i pismeno lažno predočavali da će bez poteškoća namiriti cjelokupno potraživanje. S obzirom da dugovanje nije namireno, prodavatelj je dostavio na naplatu zadužnice kojima je samo djelomično namirio dugovanje u manjem iznosu jer za preostalo potraživanje na računu okrivljenog društva nije bilo novčanih sredstava zbog ranije prezaduženosti.
Tereti ih se da su potom tražili od oštećenog da povuče sa naplate zadužnice kako bi platili sva dugovanja o čemu su zaključili sporazum (dug iznosi 1,028.406,02 kune) radi čega je direktor oštećenog društva, u uvjerenju da će doista biti namireno potraživanje, povukao zadužnice. Kada ni nakon proteka dogovorenog roka nije ništa plaćeno, oštećeni je predao Financijskoj agenciji zadužnice radi naplate svog potraživanja koje je iznosilo 1,224.848,02 kune, a koje se više nije moglo niti djelomično naplatiti zbog nenamirenih ranijih dugovanja okrivljenog društva zbog čega je sisačko trgovačko društvo oštećeno za iznos od 1,224.848,02 kune.