Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Podnijet istražni zahtjev protiv petorice hrvatskih državljana zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Sisku istražni zahtjev protiv petorice hrvatskih državljana (1959., 1957., 1968., 1965. i 1972.) zbog osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 3. u svezi čl. 263. st. 2. i st. 4. Kaznenog zakona. (19. 7. 2011.)
Osnovano se sumnja da su 20. lipnja 2011. u krugu INA Rafinerije nafte Sisak, u pogonu Dorade i manipulacije protivno odredbama Zakona o zaštiti na radu i Pravilnika o zaštiti na radu u INA – Industrija nafte d.d.; olako držeći da neće doći do štetne posljedice; prvoosumnjičeni (1959.) voditelj pogona u smjeni usmeno naložio osumnjičenim operaterima (1968. i 1965.) da pripreme trasu cjevovoda spremnika A3 za pretakanje lakog primarnog benzina iz spremnika preko pumpnih stanica prema pogonu izomerizacije, što uključuje vizualnu provjeru cjevovoda koji se nalazio u cjevovodnom kanalu u neposrednoj blizini parnih grijača koji su bili pod visokom temperaturom. Nakon tog, propustio ih je kontrolirati i nadzirati u provođenju naložene zadaće, pri čemu je trećeosumnjičenik u potpunosti propustio izvršiti pregled cjevovoda, dok četvrtoosumnjičenik također nije izvršio pregled cjevovoda, iako je to bio dužan osobno učiniti, nego je pregled prepustio petoosumnjičenom operateru (1972.) koji nije s dovoljnom pažnjom izvršio nadzor nad cjevovodom tako da nije uočio da je cjevovod neispravan i nepripremljen za sigurno pretakanje lakog primarnog benzina.
Nakon što je petoosumnjičenik u potpunosti otvorio ventil na spremniku A3 kroz otvor na kraju cijevi je u cjevovodni kanal istjecao benzin, a za koje vrijeme je drugoosumnjičenik (1957.), kao voditelj procesa, odgovoran za praćenje nivoa rezervoara prilikom punjenja i pražnjenja, u kontrolnoj sobi propustio uočiti istjecanje benzina u cjevovodni kanal i poduzeti mjere za sprečavanje kontakta benzina i benzinskih para s parnim grijačima.
Uslijed navedenog, oko 10,30 sati je zbog doticaja benzinskih para s parnim grijačima na cjevovodima došlo do zapaljenja benzinskih para i izbijanja požara na pogonu Dorade i manipulacije koji je zahvatio i kombinirani pogon KP-6.
Daljnje širenje požara na okolne objekte Rafinerije zaustavljeno je intervencijom vatrogasne postrojbe INA Rafinerije nafte Sisak koji su oko 13,20 sati lokalizirali požar, a prilikom gašenja šest je vatrogasaca ozlijeđeno od kojih jedan teško.