Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Podnijet optužni prijedlog protiv četiri osobe zbog rasne i druge diskriminacije

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku podnijelo je 29. kolovoza Općinskom sudu u Glini optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana V. V. (1960.), S. D. (1991.), S. V. (1973.) i Ž.L. (1970.) zbog kaznenog djela protiv vrijednosti zaštićenim međunarodnim pravom rasnom i drugom diskriminacijom iz čl. 174. st. 1. Kaznenog zakona. (1. 9. 2011.)

Okrivljenima se stavlja na teret da su dana 23/24. srpnja 2011., od 22,00 do 04,00 sata, u mjestu Podgorje (općina Gvozd), tijekom zabave u mjesnom društvenom domu, glasno reproducirali glazbu kojom se veliča srpstvo, četništvo, tzv. „krajina“ i mržnja prema Hrvatima, a kada im je J. Dž., čija se kuća nalazi u blizini doma, prigovorila i zamolila ih da stišaju glazbu, govorili joj pogrdne riječi, a zatim su došli u njeno dvorište te; u namjeri zastrašivanja i znajući da se u kući nalazi obitelj hrvatske nacionalnosti; njoj i njenim ukućanima i maloljetnoj djeci upućivali diskriminacijske riječi, a potom i psovke te prijetnje paljenjem kuće. Okrivljenog Ž. L. tereti se da je počeo obilaziti oko kuće govoreći joj da će ju udariti, a potom su na kućna vrata bacili bocu koja se razbila i petarde govoreći da će baciti bombu na kuću. Uslijed straha obitelj oštećene se smjestila na drugo sigurno mjesto.
Ujedno, tereti ih se da su 30/31 srpnja 2011., od 21,00 do 03,00 sati, u istom mjestu ponovno glasno reproducirali glazbu uvredljivog sadržaja i teksta kojim se vrijeđaju Hrvati, zbog čega je J. Dž. opet zvala policiju. Nakon odlaska policijske ophodnje došli su u njeno dvorište upućujući joj psovke i vrijeđali je te prijetili, nakon čega se obitelj zbog straha za svoju sigurnost smjestila na sigurno mjesto.