Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu
Podnijet istražni zahtjev protiv 18-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo za mladež Slavonski Brod podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1991.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 3. i 1. Kaznenog zakona. (31. 12. 2009.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 18-godišnji vozač automobila marke Yugo nepoštujući prometne propise (neregistrirano vozilo, prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, neprilagođena brzina) između ponoći i jedan sat 30. prosinca 2009. u selu Vrhovine kod Slavonskog Broda skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao malodobnik (1995.). Osumnjičeni vozač pobjegao je s mjesta nesreće i o njoj nije izvijestio policiju, a nakon nesreće osumnjičenik je zajedno sa svojim prijateljima (suputnici u vozilu) pokušao sakriti vozilo.
Istražni sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu je nakon ispitivanja odredio zadržavanje osumnjičenika, a u istražnom je zahtjevu predloženo određivanje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. toč. 2. Zakona o kaznenom postupku (utjecaj na svjedoke).
Ujedno, Policijska uprava Brodsko-posavska podnijela je kaznenu prijavu protiv hrvatskih državljana (1987. i 1991.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz čl. 301. KZ-a.