Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitano troje osumnjičenika i određen istražni zatvor

Zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu ispitao je državljanina Bosne i Hercegovine (1975.), državljanku Republike Hrvatske (1984.) i državljanina Bosne i Hercegovine (1963.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. Kaznenog zakona. (22. 2. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 15./16. veljače 2017.; u nakani da pribave protupravnu imovinsku korist; zajednički i dogovorno odlučili iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku preko granične crte prevesti četiri strana državljana izbjegavajući legalnu graničnu kontrolu. Osnovano se sumnja da je drugoosumnjičena 15. veljače 2017. mobilnim telefonom kontaktirala osobu u izbjegličkom centru u Sarajevu i dogovorila sa četiri strana državljana Afganistana da će doći vozilom po njih u Sarajevo i za iznose od po 1.000,00 eura prevesti ih iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku mimo legalnog graničnog prijelaza. Dogovorili su da će ih za iznos od 1.500,00 eura odvesti u Zagreb.
Osumnjičenici su, osnovano se sumnja, osobnim vozilom marke Peugeot ilegalno prešli graničnu crtu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te u mehaničarskoj radnji uzeli u najam kombi vozilo marke Opel kojim su strane državljane dovezli do granične crte u Bosni i Hercegovini, nakon čega ih je trećeosumnjičenik pješice makadamskim putem bez prijavljivanja graničnoj kontroli preveo preko graničnog prijelaza iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Prilikom prijevoza stranih državljana u Republici Hrvatskoj prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenica su dogovorili osobu sa osobnim vozilom marke VW Passat koji im je bio prethodnica prilikom prijevoza stranih državljana. Kada su vozači iz suprotnog smjera svjetlosnim signalima upozoravali vozače da je u blizini policijska patrola, prvoosumnjičenik je ušao u osobno vozilo marke VW Passat, nakon čega su policijski službenici radi kontrole zaustavili osobno vozilo VW Passat, dok je kombi vozilo nesmetano prošlo policijsku patrolu. Trećeosumnjičenik je, osnovano se sumnja, upravljajući kombi vozilom dovezao strane državljane u mjestu Čaporice nakon čega je drugoosumnjičenica uzela od stranih državljana iznose od po 1.000,00 eura i novac sakrila na obližnjoj livadi. Počinjenjem ovog kaznenog djela osumnjičenici su ostvarili imovinsku korist od najmanje 4.000,00 eura u protuvrijednosti od 29.760,00 kuna.

Nakon ispitivanja osumnjičenika, ovo državno odvjetništvo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora odnosno da se protiv prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenice odredi istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku, a trećeosumnjičeniku temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku.