Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Izvješće povodom poduzetih radnji glede "Split Pride 2011."

Povodom najave održavanja ovogodišnjeg "Split Pridea" 9. lipnja 2012. u Splitu i interesa javnosti vezano za poduzete radnje nakon održavanja prošlogodišnjeg "Pridea", objavljujemo sljedeće priopćenje. (27. 4. 2012.)

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je od Policijske uprave splitsko-dalmatinske zaprimilo kaznene prijave protiv 25 osoba zbog kaznenih djela počinjenih povodom i tijekom "Split Pridea" održanog 11. lipnja 2011. u Splitu. Protiv 22 osobe su podnijete kaznene prijave zbog kaznenih djela nasilničkog ponašanja iz čl. 331. st. 2. Kaznenog zakona i povrede prava na okupljanje i javni prosvjed iz čl. 108. st. 2. Kaznenog zakona, sve u svezi zločina iz mržnje iz čl. 89. st. 36. Kaznenog zakona, dok su protiv dvije osobe podnijete prijave zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije iz čl. 174. st. 3. KZ-a, a protiv jedne osobe je podnijeta kaznena prijava zbog kaznenog djela sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti iz čl. 317. st. 1. KZ-a.
Po spomenutim podnijetim kaznenim prijavama, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je do sada podnijelo Općinskom sudu u Splitu optužne prijedloge protiv 16 osoba, dok se protiv dvije osobe Županijskom sudu u Splitu podnijeti prijedlozi za poduzimanje određenih istražnih radnji. Protiv trojice prijavljenih osoba su odbačene kaznene prijave, i to protiv dvojice zbog kaznenog djela iz čl. 174. st. 3. KZ-a, a protiv jednog zbog kaznenih djela iz čl. 331. st. 2. KZ-a i čl. 108. st. 2. KZ-a, a sve u svezi s čl. 89. st. 36. istog Zakona.
Od četiri kaznene prijave podnijete prema maloljetnicima zbog kaznenih djela iz čl. 331. st. 2. i čl. 108. st. 2., a sve u svezi čl. 89. st. 36. Kaznenog zakona, prema dvojici je Općinskom sudu u Splitu podnijet prijedlog za primjenu odgojne mjere, a prema jednom maloljetniku je istom sudu podnijet zahtjev za pokretanje pripremnog postupka, dok je prema jednom maloljetniku u tijeku postupak posredovanja.
Do 11. travnja 2012. Općinski sud u Splitu je u gore navedenim predmetima donio sedam osuđujućih presuda.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske su održali koordinacijski sastanak vezano za postupanje povodom održavanja "Split Pridea 2012.", kao i vezano za provođenje izvida povodom osnivanja Facebook grupe koja poziva na netrpeljivost prema pripadnicima LGBT populacije.