Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Dopuna priopćenja glede "Split pridea 2011." i predstojećeg "Split pridea 2012."

U odnosu na priopćenje objavljeno na internetskim stranicama Državnog odvjetništva Republike Hrvatske 27. travnja 2012. vezano za održavanje "Split pridea" 9. lipnja 2012., priopćujemo kako su temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Splitu policijski službenici PU splitsko-dalmatinske okončali izvide povodom osnivanja Facebook grupe koja poziva na netrpeljivost prema pripadnicima LGBT populacije, te će se po okončanju dokaznih radnji donijeti državnoodvjetnička odluka. (8. 6. 2012.)

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske su u međuvremenu održali još jedan koordinacijski sastanak vezano za postupanje povodom održavanja "Split pridea 2012."

Također priopćujemo kako je Općinski sud u Splitu donio još jednu osuđujuću presudu zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja iz čl. 331. st. 2. Kaznenog zakona i povrede prava na okupljanje i javni prosvjed iz čl. 108. st. 2. Kaznenog zakona, sve u svezi zločina iz mržnje iz čl. 89. st. 36. Kaznenog zakona. 
Dakle, do 8. lipnja 2012. Općinski sud u Splitu donio je ukupno osam osuđujućih presuda zbog kaznenih djela počinjenih tijekom održavanja manifestacije "Split pride 2011".

Prenosimo priopćenje objavljeno 27. travnja 2012. 

Povodom najave održavanja ovogodišnjeg "Split Pridea" 9. lipnja 2012. u Splitu i interesa javnosti vezano za poduzete radnje nakon održavanja prošlogodišnjeg "Pridea", objavljujemo sljedeće priopćenje. (27. 4. 2012.)

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je od Policijske uprave splitsko-dalmatinske zaprimilo kaznene prijave protiv 25 osoba zbog kaznenih djela počinjenih povodom i tijekom "Split Pridea" održanog 11. lipnja 2011. u Splitu. Protiv 22 osobe su podnijete kaznene prijave zbog kaznenih djela nasilničkog ponašanja iz čl. 331. st. 2. Kaznenog zakona i povrede prava na okupljanje i javni prosvjed iz čl. 108. st. 2. Kaznenog zakona, sve u svezi zločina iz mržnje iz čl. 89. st. 36. Kaznenog zakona, dok su protiv dvije osobe podnijete prijave zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije iz čl. 174. st. 3. KZ-a, a protiv jedne osobe je podnijeta kaznena prijava zbog kaznenog djela sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti iz čl. 317. st. 1. KZ-a.
Po spomenutim podnijetim kaznenim prijavama, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je do sada podnijelo Općinskom sudu u Splitu optužne prijedloge protiv 16 osoba, dok se protiv dvije osobe Županijskom sudu u Splitu podnijeti prijedlozi za poduzimanje određenih istražnih radnji. Protiv trojice prijavljenih osoba su odbačene kaznene prijave, i to protiv dvojice zbog kaznenog djela iz čl. 174. st. 3. KZ-a, a protiv jednog zbog kaznenih djela iz čl. 331. st. 2. KZ-a i čl. 108. st. 2. KZ-a, a sve u svezi s čl. 89. st. 36. istog Zakona.
Od četiri kaznene prijave podnijete prema maloljetnicima zbog kaznenih djela iz čl. 331. st. 2. i čl. 108. st. 2., a sve u svezi čl. 89. st. 36. Kaznenog zakona, prema dvojici je Općinskom sudu u Splitu podnijet prijedlog za primjenu odgojne mjere, a prema jednom maloljetniku je istom sudu podnijet zahtjev za pokretanje pripremnog postupka, dok je prema jednom maloljetniku u tijeku postupak posredovanja.
Do 11. travnja 2012. Općinski sud u Splitu je u gore navedenim predmetima donio sedam osuđujućih presuda.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske su održali koordinacijski sastanak vezano za postupanje povodom održavanja "Split Pridea 2012.", kao i vezano za provođenje izvida povodom osnivanja Facebook grupe koja poziva na netrpeljivost prema pripadnicima LGBT populacije.