Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Najavljena žalba na presudu

Općinski sud u Splitu je u predmetu protiv hrvatskog državljanina V. B. (1963.) donio presudu kojom ga je proglasio krivim zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 263. st. 3. u svezi st. 1. Kaznenog zakona i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci, a potom je primijenio uvjetnu osudu na način da se zatvorska kazna neće izvršiti ako V. B. u roku od tri godine po pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo i pod daljim uvjetom da se podvrgne daljnjem psihijatrijskom liječenju. (24. 2. 2011.)

Optuženik je osuđen jer je 1. prosinca 1999. u Splitu u prostorijama jedne kino dvorane u kojoj se nalazilo preko 200 osoba ispalio više komada streljiva iz pištolja u strop dvorane svjestan da je odbijanjem streljiva moglo doći do ranjavanja ili usmrćivanja osoba koje su se nalazile u dvorani, a do čega samo pukim slučajem nije došlo.
Istom presudom V. B. je oslobođen optužbe za isto kazneno djelo, ali za događaje od 23. siječnja 1998. u Splitu kada je upravljajući svojim osobnim automobilom razbio staklo ulaza u prostorije Policijske uprave splitsko–dalmatinske te ušao u istu noseći na ramenu ručni raketni bacač sa prstom na obaraču. Raketni bacač usmjerio je na zaposlenike i stranke koje su se zatekle u prostorijama policijske uprave svjestan da se u zgradi nalazi veći broj ljudi, koje je mogao ozlijediti i usmrtiti.
Po primitku pismenog otpravka presude Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijet će žalbu na oslobađajući dio presude i zbog odluke o kaznenoj sankciji.