Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Otvorena istraga protiv dvije osobe zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i protiv četiri osobe zbog poticanja na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju

Po istražnom zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, Vijeće Županijskog suda u Splitu je, nakon neslaganja istražnog suca, otvorilo istragu protiv hrvatskog državljanina (1954.) i hrvatske državljanke (1952.) kao odgovornih osoba trgovačkog društva P. d.d. u stečaju i P. G. d.o.o. zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona, te protiv dvije hrvatske državljanke (1948. i 1950.) i dvojice hrvatskih državljana (1962. i 1941.) zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a u svezi s čl. 37. KZ-a. (2. 7. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da 56-godišnji stečajni upravitelj u trgovačkom društvu P. I. d.d. u stečaju i ujedno odgovorena osoba u trgovačkom društvu P. G. d.o.o. zajednički i dogovorno s 58-godišnjakinjom kao odgovornom osobom u P. G. d.o.o.; a na traženje četvoro osumnjičenika kao suvlasnika trgovačkog društva M.A. d.o.o. Split koje je suvlasnik društva M. M. H. d.o.o. te u nakani pribavljanja neosnovane materijalne dobiti društvu M. M. H. d.o.o.; od početka svibnja od 10. srpnja 2002. nisu prilikom prodaje dijela stečajne mase društva P. I.d.d. u stečaju po sudskim vještacima obavili procjenu poslovanja društva P. G. d.o.o. Osnovano se sumnja da tom prilikom 56-godišnjak i 58-godišnjakinja ujedno nisu sastavili bilancu te donijeli odluku o raspodjeli ostvarene dobiti društva P. G. d.o.o. u 2002. godini prodavatelju kao vlasniku, iako su znali da to društvo P. G. d.o.o. ima ugovorene poslove u zemlji i inozemstvu u realizaciji vrijedne više od 10.000.000,00 kn te da udjeli trgovačkog društva P. G.d.o.o. vrijede znatno više negoli udjeli istog društva koji su prodani. Na opisani način su na razlici cijene između ugovorene cijene i stvarne vrijednosti udjela društva P. G. odnosno neisplaćene dobiti  u iznosu od najmanje 7.736,636,00 kn pribavili neutemeljenu materijalnu dobit trgovačkom društvu M. M. H.d.o.o. a oštetili društvo P. d.d. u stečaju.