Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet optužni prijedlog protiv šestero okrivljenika zbog zlouporabe izbornog prava, jedne okrivljenice zbog zlouporabe izbornog prava te jednog okrivljenika zbog izborne prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je optužni prijedlog protiv šestero hrvatskih državljana A. V. (1953.), A. Š. (1962.), N. V. (1956.), M. V. (1953.), A. V. (1959.) i J. B. (1956.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe izbornog prava iz čl. 118. Kaznenog zakona, protiv hrvatske državljanke S. B. (1968.) zbog kaznenog djela zlouporabe izbornog prava iz čl. 118. KZ-a u svezi čl. 37. KZ-a i hrvatskog državljanina M. P. (1962.) zbog počinjenja kaznenog djela izborne prijevare iz čl. 121. st. 1. KZ-a. (22. 10. 2009.)
Optužnim prijedlogom se šestoro hrvatskih državljana tereti da su 17. svibnja 2009. u prostorijama mjesnog odbora u Novim Selima odnosno Dolcu Donjem; a za vrijeme izbora za predstavnike lokalne i regionalne samouprave; kao birači na izborima glasovali tako da su zaokružili glasačke listiće umjesto drugih osoba pod njihovim imenom.
Hrvatskoj državljanki S. B. stavlja se na teret da je kao predsjednica biračkog odbora u Donjem Dolcu potakla drugog da kao birač na izborima glasuje umjesto drugih pod njihovim imenima, odnosno da je zatražila od J. B. (1956.) da glasuje i za druge osobe koje nisu izašle na izbore, a što je on i učinio.
Okrivljenog M. P. tereti se da je na glasačkom mjestu u Novim Selima, kao član biračkog odbora, dopustio drugim osobama da glasuju umjesto osoba koje nisu pristupile izborima, a potom i sam u ime drugih zaokružio dva glasačka listića čime je kao član biračkog odbora krivotvorio ishod izbora, uslijed čega su izbori na tom biračkom mjestu i poništeni.