Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijeti optužni prijedlozi protiv četiri osobe zbog nasilničkog ponašanja i povrede prava na okupljanje i javni prosvjed počinjenih iz mržnje

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je optužne prijedloge protiv hrvatskih državljana I. N. (1987.), B. G. (1986.) i mlađih punoljetnika D. J. (1990.) i I. L. (1992.) zbog kaznenih djela nasilničkog ponašanja iz čl. 331. st. 1. i 2. Kaznenog zakona u svezi s čl. 89. st. 36. KZ-a te kaznenih djela povrede prava na okupljanje i javni prosvjed iz čl. 108. st. 1. i 2. KZ-a u svezi s čl. 89. st. 36. KZ-a. (17. 6. 2011.)

Optužnim prijedlozima okrivljenicima se stavlja na teret da su od 13,30 do 14,40 sati 11. lipnja 2011. tijekom održavanja odobrenog javnog skupa "Gay Pride-Split 2011" u Splitu, u Marmontovoj ulici, bez stvarnog razloga i povoda, a u nakani iskazivanja netrpeljivosti prema osobama LGBT orijentacije i onemogućavanja održavanja navedenog javnog skupa, dok je prilazila povorka, prvo I. L. prema sudionicima bacio granu biljke oleandar s korijenom te kamenje, a I. N., B. G. i D. J. u više navrata sudionicima povorke vikali: "Ubij, ubij pedera! Morate umrijeti!", što je kod sudionika povorke stvorilo strah i osjećaj poniženja te otežalo odvijanje manifestacije.
Istražnom sucu Županijskog suda u Splitu do sada su privedena trinaestorica hrvatskih državljana od kojih su protiv petorice (današnjih četvero okrivljenika i jedan okrivljenik iz priopćenja od 15. lipnja 2011.) Općinskom sudu u Splitu podnijeti optužni prijedlozi zbog kaznenih djela iz čl. 331. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a i iz čl. 108. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a a sve u svezi čl. 89. st. 36. KZ-a, dok je protiv njih osmorice Županijskom sudu u Splitu podnijet prijedlog za poduzimanje istražnih radnji. Nad trojicom osumnjičenika je određen pritvor i to nad dvojicom temeljem čl. 102. st. 1. t. 3. ZKP-a jer postoji bojazan da bi boravkom na slobodi mogli nastaviti s činjenjem kaznenih djela, a nad jednim temeljem čl. 102. st. 1. t. 2. ZKP-a jer postoji bojazan da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke. Protiv četvorice osumnjičenika je naložena mjera opreza od kojih trojici zabrana posjećivanja bilo kakvih javnih skupova i povorki na području Republike Hrvatske i obveza javljanja jednom tjedno u Policijsku upravu splitsko–dalmatinsku, a jednom osumnjičeniku je izrečena mjera opreza zabrane posjećivanja javnih priredbi na udaljenosti manjoj od 500 m dok se jedan od osumnjičenika brani sa slobode.