Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Predloženo određivanje istražnog zatvora protiv 73-godišnjaka zbog iznude

Dežurni zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu je ispitao hrvatskog državljanina (1939.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo iznude iz čl. 234. st. 2. u svezi st. 1. sve u svezi sa čl. 61. Kaznenog zakona. (21. 8. 2012.)

Postoji osnova sumnje da je 73-godišnjak od 2001. do kolovoza 2012. u Hvaru od vlasnika dvaju ugostiteljskih objekata zahtijevao predaju novčanog iznosa navodeći mu pri tome da ima poznanstva u policiji i Državnom inspektoratu koji će mu zatvoriti ugostiteljske objekte. Oštećeni hrvatski državljanin (1972.) mu je u strahu prvo predao dio novca, a potom 20. kolovoza 2012. preostali iznos kojom prilikom su ga uhitili policijski službenici s obzirom da ga je oštećenik prethodno prijavio nadležnom državnom odvjetništvu.
Nakon ispitivanja, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je sucu istrage Županijskog suda u Splitu podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi puštanjem na slobodu mogao utjecati na svjedoke i time ometati nesmetano vođenje kaznenog postupka i zbog opasnosti od ponavljanja djela. S obzirom da prijedlog ovog državnog odvjetništva nije prihvaćen, već su protiv osumnjičenika određene mjere opreza zabrane približavanja i kontaktiranja sa oštećenikom te javljanja u PP Hvar, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu će uložiti žalbu.