Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Prihvaćena žalba Općinskog državnog odvjetništva u Splitu

U kaznenom postupku protiv četvorice okrivljenika (1987., 1993., 1993. i 1989.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona, sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku. (20. 3. 2017.)

Protiv ovog rješenja suca istrage, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je žalbu s prijedlogom da se protiv četvorice okrivljenika odredi istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku/08 zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da bi okrivljenici mogli ponoviti kazneno djelo za koje ih se tereti ili počiniti novo kazneno djelo. 

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu prihvatilo je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu i utvrdilo kako postoji osnovana sumnja da su okrivljenici počinili kazneno djelo koje im se stavlja na teret te je dosljedno tome protiv četvorice okrivljenika temeljem odredbe članka 98. stavak 5. u svezi s člankom 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku odredilo mjere opreza zabrane posjećivanja određenog mjesta i područja, i to svih utakmica HNK Hajduk Split i nogometne reprezentacije Republike Hrvatske na način da se ne smiju približiti mjestu odigravanja utakmice na razdaljinu manje od 500 metara. U slučaju nepridržavanja mjera opreza, one će se zamijeniti istražnim zatvorom.