Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Priopćenje povodom objavljenih imena svjedoka i dijela iskaza svjedoka u medijima

Povodom objavljenih imena svjedoka i dijela iskaza svjedoka u medijima i na internetskim portalima koji se odnose na kazneni predmet protiv hrvatskih državljana (1959. i 1969.) zbog kaznenog djela podvođenja iz čl. 195. st. 2. Kaznenog zakona, priopćujemo da je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 31. srpnja 2012. zatražilo od policije poduzimanje kriminalističkog istraživanja. (1. 8. 2012.)

Kriminalističko istraživanje je zatraženo radi utvrđivanja tko je i kada učinio navedene podatke dostupnim, jer čini kazneno djelo iz članka 305. Kaznenog zakona ona osoba koja neovlašteno otkrije ono što je saznala u kaznenom postupku pred sudom, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku, a što se na temelju zakona ili odluke utemeljene na zakonu smatra tajnom. Pored navedenog, člankom 183. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku određeno je da su osobni podaci okrivljenika osim imena i prezimena do potvrđivanja optužnice, te osobni podaci žrtve, oštećenika ili svjedoka, osim imena i prezimena tajni. Tijelo i osoba koja je upoznata s tajnim podacima dužna ih je čuvati kao tajnu. Ukoliko te podatke učini dostupne drugim osobama službena osoba time čini kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona.
Podsjetimo, u navedenom je predmetu ovo državno odvjetništvo podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu 18. lipnja 2012.