Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Osuđen na kaznu zatvora zbog uništenja ili prikrivanja arhivske građe

Temeljem optužnog prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu, Općinski je sud u Varaždinu donio presudu kojom je optuženog J. Š. osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci uz uvjetnu osudu u trajanju od jedne godine zbog počinjenja kaznenog djela protiv javnog reda uništenjem ili prikrivanjem arhivske građe iz čl. 327. st. 1. Kaznenog zakona. (25. 9. 2009.)

Općinski sud u Varaždinu proglasio ga je krivim jer je protivno zapovijedi ministra obrane iz rujna 1996. godine kojom je naređeno da se sva arhivska građa uključujući i materijale o borbenim djelovanjima Hrvatske vojske nastale tijekom Domovinskog rata pohrani i čuva u Središnjem arhivu Ministarstva obrane te protivno Pravilniku o zaštiti i korištenju arhivskoga i registraturnog gradiva MORH-a i OS-a RH; a znajući da se radi o arhivskoj i registraturnoj građi; sve do početk srpnja 2008. godine u svom stanu u Varaždinu držao kodirane zemljovide.
Naime, optuženi je kao zapovjednik voda, a za potrebe vojno-redarstvenih akcija tijekom 1995. godine; od srpnja do listopada 1995. godine preuzeo kodirane zemljovide i držao ih kod sebe sve do početka srpnja 2008. kada mu ih je oduzela službena osoba Odjela vojne policije Glavnog stožera OS-a.
Presudom je osuđen jer je jedan zemljovid preuzet 1995. godine i dnevnik koji je vodio tijekom jedne od akcija, točno neutvrđenog dana tijekom 2008. godine; ali svakako prije dolaska službene osobe Odjela vojne policije početkom srpnja iste godine; svjestan da to predstavlja arhivsku i registraturnu građu, protivno citiranoj zapovijedi i Pravilniku predao drugoj osobi.