Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podnijeta žalba protiv presude Općinskog suda u Varaždinu

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podnijelo žalbu protiv presude Općinskog suda u Varaždinu kojom je hrvatski državljanin (1963.) proglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. alineja 6. u svezi čl. 61. Kaznenog zakona/97 i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. (10. 4. 2014.)
Okrivljenik je proglašen krivim jer je od 1997. do 1999. godine u Varaždinu; kao predsjednik uprave trgovačkog društva V., a istovremeno i suvlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva M.; prebacivao novac s računa društva V. u korist društva M. na ime pozajmica koje nije imao namjeru u cijelosti vratiti te putem kompenzacija i cesija plaćao za trgovačko društvo M. i davao garancije za obveze tog društva, s ciljem da se one naplate upravo realizacijom garancija, do čega je i došlo. Opisanim je trgovačkom društvu M. pribavio nepripadnu materijalnu dobit u iznosu većem od 12,700.000,00 kuna.
Žalba je podnijeta zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja jer sud u presudi nije okrivljenika proglasio krivim za dio radnji iz sastava produljenog kaznenog djela kojima je ostvarena daljnja protupravna korist društvu M. većoj od 3,000.000,00 kuna te zbog odluke o kazni.