Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici
Odbačena kaznena prijava protiv 52-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici donijelo je rješenje o odbačaju kaznene prijave podnesene protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog kaznenih djela ubijanja ili mučenja životinja iz članka 205. stavak 1. Kaznenog zakona/11, nesavjesnog pružanja veterinarske pomoći iz članka 208. Kaznenog zakona/11 te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona/11. (27. 3. 2017.)

U kaznenoj prijavi koja je podnesena ovom državnom odvjetništvu u bitnome se navodi kako je 52-godišnjak kao odgovorna osoba u skloništu za životinje kroz dulje razdoblje; suprotno odredbama Zakona o zaštiti životinja i bez ikakvog pravnog osnova i opravdanog razloga; naredio usmrćivanje ili sam usmrtio veći broj životinja smještenih u skloništu za životinje. Navodi se i kako je kao odgovorna osoba u skloništu za životinje kroz dulje razdoblje na razne načine, a posebno propuštajući im pružiti nužnu skrb i pomoć, izlagao tegobnom stanju te im prouzročio nepotrebne boli i patnje te kako se prilikom držanja i liječenja životinja nije pridržavao pravila veterinarske struke odnosno da je propustio pružiti potrebnu veterinarsku skrb životinjama u skloništu. U prijavi je navedeno i kako je jednoj udomiteljici prilikom boravka u skloništu oduzeo slobodu te svojim radnjama izazvao opasnost za njezin život i tijelo.
Kaznena prijava je odbačena temeljem članka 206. stavak 1. ZKP-a jer se u ponašanju osumnjičenika ne ostvaruju bitna obilježja kaznenog djela iz članka 205. stavak 1. KZ-a već prekršaja iz članka 66. stavak 1. točka 17. Zakona o zaštiti životinja za što će biti pokrenut odgovarajući prekršajni postupak, odnosno temeljem članka 206. stavak 1. točka 4. ZKP-a jer ne postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik počinio kaznena djela iz članka 205. stavka 3. KZ-a te kaznena djela iz članka 208. i članka 215. stavak 1. KZ-a.
Prilikom istraživanja u postupanju osumnjičenika je utvrđeno kako je 2010. godine počinio kazneno djelo prijevarom u pokušaju kažnjivo po članku 224. stavak 1. Kaznenog zakona/97 na štetu fizičke osobe iz Velike Gorice vezano za zbrinjavanje psa i naplatu troškova liječenja.