Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima
Podnijet optužni prijedlog protiv osmorice okrivljenika zbog kaznenih djela sprečavanja službenih osoba u obavljanju službene dužnosti i drugih kaznenih djela protiv javnog reda

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podnijelo je Općinskom sudu u Vinkovcima optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana A. F. (1970.), V. M. (1971.), M. K. (1949.), J. G. (1976.), S. C. (1976.), B. D. (1980.), D. D. (1974.) i E. D. (1980.) zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv javnog reda; odnosno da je A. F. počinio kazneno djelo poticanjem na sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti iz čl. 317. st. 1. uz primjenu čl. 37. st. 1. KZ-a, a okrivljeni V. M., M. K., J. G. i S. C. sprječavanjem službene osobe u obavljanju službene dužnosti iz čl. 317. st. 1. u svezi s čl. 118. ZID KZ-a (V. M. i S. C.) odnosno iz čl. 317. st. 1. i 2. KZ-a (M. K. i J. G.), te da su B. D., D. D. i E. D. počinili to kazneno djelo sudjelovanjem u grupi koja sprječava ili napada službenu osobu iz čl. 319. st. 1. KZ-a u sv. čl. 120. ZID KZ-a. (19. 5. 2010.)

Prvookrivljenog A. F. tereti se da je oko 13 sati 7. ožujka 2010. na državnoj cesti D-518 u blizini raskrižja s državnom cestom D-46 (Vinkovci-Ivankovo) tijekom prosvjeda poljoprivrednika putem megafona pozvao prosvjednike da silom uklone policijska vozila i službenike koji su osiguravali prosvjed i normalno odvijanje prometa. Nakon toga su okrivljeni V. M., M. K., J. G. i S. C. protivno naredbama službenih osoba da se zaustave i vrate na početne položaje, odnosno V. M. je srušio jednog policijskog službenika te dvojicu gurnuo u stranu, a M. K. gurnuo jednog pri čemu je policijski službenik pri padu na tlo lakše ozlijeđen, dok je okrivljeni J. G. upravljajući traktorom krenuo prema policijskoj zapreci gdje su bili policijski službenici i kotačem traktora prešao policijskom službeniku preko prstiju lijeve noge lakše ga ozlijedivši. Okrivljeni S. C. je gurnuo jednog službenika dok su B. D., D. D. i E. D. zajedno s drugim nepoznatim prosvjednicima nasilno pomaknuli policijska vozila omogućivši da prosvjednici s traktorima prođu kroz zapreku i time u potpunosti blokiraju promet na navedenom raskrižju.