Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 42-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Bosne i Hercegovine (1974.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. i 1. Kaznenog zakona i više kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. KZ-a. (2. 2. 2017.)
Postoji osnovana sumnja da okrivljenik kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Virovitici nije tijekom 2014. godine obračunavao i uplatio porez na dodanu vrijednost te je umanjio obvezu poreza na dobit, a sve u namjeri da neplaćanjem poreza pribavi protupravnu imovinsku korist trgovačkom društvu. Osnovano se sumnja da je odbijao pretporez po fiktivnim ulaznim računima drugih trgovačkih društava iako se radilo o nepostojećim pravnim poslovima jer isporuke robe nije niti bilo. Na taj je način pribavio protupravnu imovinsku korist za svoje trgovačko društvo u iznosu od 6.194.971,33 kune oštetivši za taj iznos državni proračun Republike Hrvatske.
Nakon što je okrivljenik ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici, sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru je na prijedlog ovog državnog odvjetništva odredio istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od skrivanja i bijega te zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke ili bi mogao krivotvoriti te uništiti dokaze i tragove važne za kazneni postupak.