Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Ispitana dvojica osumnjičenika i određen istražni zatvor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru provedene su dokazne radnje prvog ispitivanja dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1976. i 1989.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv gospodarstva izbjegavanjem carinskog nadzora iz čl. 257. st. 1. Kaznenog zakona. (28. 11. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su se osumnjičenici 24. studenog 2016. u 3,25 sati, po prethodnom dogovoru i zajednički, kao vozač i suvozač teretnog vozila marke Schmitz koje nije imalo carinsku plombu, dovezli na Međunarodni granični prijelaz Županja te bez prijave carinskim službenicima, u prostoru za prijevoz tereta prevozili 16 vreća u kojima je bila skrivena ukupno 721 kornjača i to 635 živih i 6 uginulih kornjača čančara te 80 riječnih kornjača. Kornjače su, osnovano se sumnja, prevozili iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku radi prijevoza do Republike Mađarske, protivno čl. 153. st. 3. Zakona o zaštiti prirode, a one su strogo zaštićena vrsta prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, Direktivi Vijeća 92/43 EEZ i Uredbi Vijeća EZ 339/97.
Nakon ispitivanja osumnjičenika, sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru je na prijedlog dežurnog županijskog državnog odvjetnika odredio protiv osumnjičenika istražni zatvor iz razloga navedenog u čl. 123. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku.