Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zaboku
Podignuta optužnica protiv B. C. zbog izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći osobi koja je teško tjelesno ozlijeđena u prometnoj nesreći

Općinsko državno odvjetništvo u Zaboku podiglo je pred Općinskim sudom u Zaboku optužnicu protiv hrvatskog državljanina B. C. (1962.) zbog počinjenja kaznenih djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa izazivanjem prometne nesreće iz čl. 272. st. 1. i 3. Kaznenog zakona i nepružanja pomoći osobi koja je teško tjelesno ozlijeđena u prometnoj nesreći iz čl. 273. st. 1. KZ-a. (9. 4. 2010.)

Okrivljenika se optužnicom tereti da je pod utjecajem alkohola (1,83 g/kg alkohola u krvi) oko 18,15 sati 21. veljače 2010. upravljao osobnim automobilom kolnikom u Pustodolu Začretskom te je na ravnom i preglednom dijelu ceste, zbog alkoholiziranosti i smanjenih vozačkih sposobnosti za sigurnu vožnju, propustio obratiti pažnju na tri pješakinje koje su se kretale jedna pored druge desnom stranom kolnika u istom smjeru. Tereti ga se da je prednjim dijelom svog vozila udario dvije pješakinje od kojih je jedna smrtno stradala, a druga je u odbačaju udarila u treću maloljetnu pješakinju te su obje ozlijeđene. Okrivljeni B. C. se nakon naleta udaljio s mjesta nesreće ne poduzevši ništa da ozlijeđenim pješakinjama pruži pomoć.
Protiv počinitelja, inače višekratno prekršajno kažnjavanog zbog vožnje pod utjecajem alkohola te već ranije osuđenog zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće, ovo je državno odvjetništvo predložilo određivanje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela te mu je Općinski sud u Zaboku 7. travnja 2010. temeljem čl. 102. st. 1. toč. 3. ZKP-a produljio pritvor. Državno odvjetništvo predložilo je i da se prema počinitelju, temeljem čl. 78. st. 4. Kaznenog zakona, primijeni sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom trajno.