Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podnijet prijedlog za poduzimanje istražnih radnji protiv 28-godišnjaka zbog prijevara

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je predložilo istražnom sucu Županijskog suda u Zadru poduzimanje istražnih radnji protiv hrvatskog državljanina (1981.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare iz čl. 224. st. 4. u svezi st. 1. i u svezi čl. 61. Kaznenoga zakona. (4. 11. 2009.)

Postoji osnovana sumnja da se 28-godišnjak od srpnja 2007. do rujna 2009. godine u Zadru, predstavljao kao predstavnik ili posrednik pojedinih auto kuća i poduzeća za prodaju brodova, te time većem broju osoba ponudio na prodaju osobna vozila i plovila po znatno manjoj cijeni od realne. Od tih bi osoba preuzimao određene iznose novca kako bi, navodno za njih kupovao vozila, no dio je novca zadržavao za sebe, a njima isporučivao vozila koja je nabavljao preko leasing kuća, a dijelom novca je uplaćivao rate leasinga. Budući da je prestao s uplaćivanjem rata, leasing kuće su započele s pljenidbom vozila. Osnovano se sumnja da je zasad oštetio četiri osobe za iznos od najmanje 335.000,00 kuna i 40.000,00 eura te da je na ovakav način prevario i druge osobe.
Predloženo je da se nad osumnjičenikom odredi pritvor radi bojazni da će na slobodi nastaviti s činjenjem kaznenih djela što je istražni sudac Županijskog suda u Zadru prihvatio i odredio pritvor.