Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Donijeta nepravomoćna presuda za kazneno djelo nedozvoljene uporabe osobnih podataka

Općinski kazneni sud u Zadru je u kaznenom predmetu protiv hrvatskog državljanina M. K. (1984.), a postupajući po optužnom prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, donio presudu kojom ga je osudio zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljene upotrebe osobnih podataka iz čl. 133. st. 1. Kaznenog zakona na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci uvjetno na dvije godine. (16. 5. 2012.)
Optužnim prijedlogom mu se stavlja na teret da je kazneno djelo počinio 19. siječnja 2011. u Zadru, odnosno da je koristeći se svojim osobnim računalom na jednoj društvenoj mreži izradio profile dviju oštećenica bez njihovog odobrenja te naveo njihove osobne podatke, brojeve njihovih mobilnih i kućnih telefona te adresu prebivališta uz objavu njihovih fotografija. Pritom je naveo kako oštećenice pružaju seksualne usluge, a nakon čega ih je kontaktiralo više muškaraca. 
Ovo je prva sudska odluka u Republici Hrvatskoj donijeta zbog kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka iz čl. 133. st. 1. Kaznenog zakona.