Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv 65-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1950.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz čl. 181. st. 1., 4. i 8. Kaznenog zakona/11, a kažnjivo po čl. 181. st. 8. KZ-a/11. (17. 9. 2015.)
Postoji osnovana sumnja da je 65-godišnjak kao dežurni pedijatar oko 10,00 sati 15. veljače 2015. u zadarskom Domu zdravlja, nakon što je dijete (2008.) zbog pogoršanja zdravstvenoga stanja dovezeno u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći; propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i daljnje pretrage kao i propisati mu adekvatnu terapiju za liječenje šarlaha.
Osnovano se sumnja da je 65-godišnjak znao da je djetetu prethodno 13. veljače 2015. dijagnosticiran šarlah, da pije lijek Sumamed, da je febrilno, otežano diše, povraća, da ima problema s mokrenjem (o čemu su ga upoznale majka i baka djeteta koje su bile u pratnji) te vidio da je koža djeteta blijedoplave boje kao i da su simptomi, a posebno respiratorne smetnje unatoč terapiji Sumamedom, nedvojbeno ukazivali na sumnju na pogoršanje zdravstvenog stanja djeteta i upalu pluća djeteta, kao i da shodno tome prema djetetu nije primijenjena adekvatna terapija za liječenje šarlaha, zbog čega mu je umjesto lijeka Sumamed bilo nužno propisati pencilinski ili cefalosporinski antibiotik za mišićnu ili vensku primjenu (koji se sukladno pravilima medicinske znanosti i prakse koristi za liječenje navedene bolesti za slučaj povraćanja pacijenta). Osnovano se sumnja da je bio svjestan da bi neupućivanjem djeteta s takvom dijagnozom na bolničko liječenje moglo doći do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja te da je, olako držeći kako dijete nije vitalno ugroženo i kako neće doći do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, otpustio dijete na kućno liječenje te preporučio daljnju primjenu terapije Sumamedom i prepisao antipiretike za sniženje temperature.
Uslijed navedenog, 16. veljače 2015. je došlo do teškog pogoršanja djetetovog zdravstvenog stanja te je dijete; unatoč njegovom hitnom smještaju u Jedinicu intenzivne njege Opće bolnice Zadar u 07,25 sati 16. veljače 2015. te svim poduzetim hitnim liječničkim radnjama i mjerama; preminulo istog dana u 14,00 sati.