Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Ispitani osumnjičenici i predloženo određivanje istražnog zatvora

Policijska uprava zadarska podnijela je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru kaznenu prijavu protiv hrvatskih državljana (1986., 1967., 1981., 1986., 1980., 1987. i 1978.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela prostitucije iz čl. 157. st. 1. Kaznenog zakona, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. KZ-a i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj iz čl. 326. st. 1. KZ-a. (19. 8. 2016.)

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru ispravlja ranije objavljeno priopćenje - prvoosumnjičena osoba je ženska osoba. (22. 8. 2016.)

Nakon što je u ovom državnom odvjetništvu obavljena dokazna radnja prvog ispitivanja, sucu istrage Županijskog suda u Zadru bit će privedena prvoosumnjičenica i drugoosumnjičenik zbog postojanja osnovane sumnje da su od 27. svibnja do 17. kolovoza 2016.; radi ostvarivanja materijalne koristi; na području Zadra u više navrata telefonom i osobno kontaktirali šest ženskih osoba radi pružanja seksualnih usluga većem broju muških osoba na širem području grada Zadra uz plaćanje novčane naknade (u iznosima od najmanje 200,00 do 3.750,00 kuna) uz uvjet da dio te naknade po osnovi organizacije pružanja usluga predaju prvoosumnjičenici i drugoosumnjičeniku koji su time ostvarili materijalnu korist.

Ujedno, nakon ispitivanja u ovom državnom odvjetništvu sucu istrage Županijskog suda u Zadru bit će priveden i petoosumnjičenik zbog postojanja osnovane sumnje da je zajedno s prvoosumnjičenicom 27. lipnja 2016., na neutvrđenom mjestu na granici Republike Hrvatske; koristeći se osobnim vozilom marke VW Passat zadarskih registracijskih oznaka, a za novčanu naknadu u iznosu od 50,00 eura te vrijednosti građevinskih radova koji su trebali biti izvedeni na njegovoj obiteljskoj kući, neovlašteno i potajno uveli državljanina Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske. Navedeno su učinili protivno mjeri zabrane ulaska i boravka na području Republike Hrvatske koja je izrečena tom državljaninu Bosne i Hercegovine (s trajanjem do 15. listopada 2020.). Nakon toga su ga smjestili u kuću petoosumnjičenika u zaleđu Zadra gdje je i zatečen. Opisanim su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj.

Postoji i osnovana sumnja da je drugoosumnjičenik zajedno sa šestoosumnjičenikom 23. srpnja 2016. u Zadru, dogovorili uvjete kupoprodaje i mjesto primopredaje droge kokain između sedmoosumnjičenog prodavatelja te dvije za sada nepoznate muške osobe kao kupaca. Drugoosumnjičenik je došao na dogovoreno mjesto s novčanim iznosom od dvije tisuće kuna i predao ga sedmoosumnjičeniku koji mu je da četiri grama droge kokain koju je potom isporučio navedenim kupcima. Opisanim su ostvarena obilježja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa opojnim drogama.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru bit će podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora i to protiv prvih dvoje osumnjičenika zbog koluzione opasnosti (čl. 123. st. 1. toč. 2. ZKP-a) i protiv petoosumnjičenika zbog koluzione opasnosti i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. ZKP-a).