Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu  je 9. veljače 2016. ispitalo i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1984., 1992., 1997. i 1979.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi od 7. kolovoza 2015. do 8. veljače 2016. počinili šest kaznenih djela razbojništava iz članka 230. stavak 1. Kaznenog zakona. (11. 2. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik počinio pet razbojništava, drugoosumnjičenik tri razbojništva, trećeosumnjičenik dva razbojništva, a četvrtoosumnjičenik jedno razbojništvo na štetu više djelatnika Hrvatskih pošta na području grada Zagreba.
Postoji osnovana sumnja da su, znajući da oštećeni poštari kod sebe posjeduju veću količinu novca radi isplate mirovina umirovljenicima, uporabom tjelesne snage, suzavcem ili plastičnim pištoljem, zatražili od oštećenih poštara da im predaju novac, što bi oni u strahu učinili, ili su im uzimali torbe i vreće s novcem. Okrivljenici su si počinjenjem kaznenih djela pribavili protupravnu imovinsku korist veću od 220.000,00 kuna.
Protiv svih osumnjičenika je predloženo određivanje istražnog zatvora iz osnova propisanih člankom 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku (opasnost od ponavljanja kaznenog djela), temeljem čega je sudac istrage protiv svih osumnjičenika odredio istražni zatvor iz navedene zakonske osnove.