Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Dovršeno kriminalističko istraživanje u kaznenom predmetu protiv 72-godišnjaka zbog ucjene

Osumnjičeni hrvatski državljanin (1939.) je uhićen zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo protiv imovine ucjenom iz čl. 235. st. 1 . i 2. Kaznenog zakona. (17. 11. 2011.)

Iz rezultata kriminalističkog istraživanja, a posebno iz provedenih posebnih dokaznih radnji, proizlazi da je od 28. rujna do 16. studenog 2011. u Zagrebu; u nakani da se znatno nepripadno materijalno okoristi, preko posrednika zatražio od I. Č. da je za iznos od 1.000.000,00 eura spreman povući kaznene prijave koje je podnio protiv njega odnosno prestati dalje javno iznositi svoje tvrdnje protiv njega. U svezi toga su se osumnjičenik i posrednik 11. studenog 2011. sastali u Opatiji kada je ponovio da je napisao knjigu o I. Č. kao o ratnom profiteru i da je spreman prestati „kopati“ te je govorio da će povući privatnu tužbu koju je podnio sudu, kao i da se već postojeća knjiga dalje neće prodavati.
Sukladno Zakonu o kaznenom postupku, osumnjičenik je na sljedećem sastanku 16. studenog 2011. na benzinskoj postaji kod Rijeke preuzeo od posrednika kovertu sa prethodno označenim novčanicama u iznosu od 100.000,00 eura, dok je dogovoreno da će mu preostali iznos biti naknadno predan. 
Po provedenom ispitivanju sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu će biti podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem čl. 123. st. 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.